středa 24. března 2010

Houskové knedlíky

Ingredience:
• 1 kg hrubé mouky (+ mouka na posypání válu)
• 1, 5 prášku do pečiva
• 6 čajových lžiček soli
• 2 vejce
• 0,5 litru vody
• 2 housky

Do středně veliké misky dáme mouku, sůl, prášek do pečiva a vše promícháme. Přidáme vejce, vodu a opět promícháme. Nyní přidáme na kostičky nakrájené housky. Těsto smísíme a vyndáme na vál. Vál posypeme moukou (aby se těsto na vál nelepilo) a těsto uhněteme. To pak rozdělíme na 4 stejné díly. Z dílů rukama uválíme šišky. (Je dobré dát si i na ruce trochu mouky, aby se na ně těsto nelepilo). Šišky necháme půl hodiny odležet. Mezitím si do velkého hrnce dáme vařit vodu s 1 lžící soli. Po odležení vkládáme šišky do vroucí vody a vaříme 25 minut. Poté knedlíky vyndáme a na kráječi rozkrájíme. Kdo nemá kráječ, doporučujeme nit.
Upozornění: Pokud nenecháme knedlíky půl hodiny odležet, tak nám ve vodě popraskají.

2 komentáře:

  1. Houskové knedlíky dělám s kváskem z kvasnic. Má někdo odzkoušeno, jestli jsou chutnější s kvasnicemi nebo s práškem do pečiva?
    Vařím na pařáku.

    OdpovědětVymazat
  2. Pro začínající kuchařky přidávám recept na jednoduché bramborové knedlíky:
    1/2 kg brambor vařených (nastrouhané nebo pro urychlení rozšlehané jako bramb. kaše -ovšem bez mléka)
    1/4 kg hrubé mouky
    sůl
    žádné vejce!
    Rychle zpracovat, utvořit knedlíky,vložit do osolené vařící vody a vařit při 15-20 min podle velikosti. (Recept jsem před časem našla na internetu a od té doby jiné nedělám.)

    OdpovědětVymazat

 
TOPlist