středa 24. března 2010

Zeleninová polévka s kapáním

Ingredience:
voda
mrkev
cibule
slepičí bujón
vajíčko
mléko
sůl
polohrubá mouka
zelenina, např. pórek, celer, petržel
olej

Do hrnce, na trochu oleje, vložíme na kostičky nakrájenou cibuli a krátce osmažíme. Když cibule začne pěkně vonět a trochu zežloutne, přidáme nastrouhanou mrkev a zamícháme. Pozor mrkev se ráda připaluje. Po chvíli zalijeme trochou horké vody, kterou si můžeme předem ohřát v konvici. Mrkev po chvíli vodu trochu zabarví, poté můžeme hrnec do 3/4 dolít vodou. Vložíme bujón, trochu osolíme a důkladně promícháme. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme. Mezitím si připravíme kapání: do hrníčku vyklepneme vajíčko, přidáme 3 polévkové lžíce mléka a zahustíme polohrubou moukou. Mouku postupně přisypáváme. Aby se nám netvořily hrudky, je potřeba důkladně míchat. Zahušťuje se tak, aby kapání neteklo, ale „kapalo“ (tedy vytvoříme spíše hustší směs). Nabíráme směs pomocí lžičky a necháme vždy „skápnout“ do polévky. Polévku necháme přibližně 5 minut povařit a můžeme podávat.

1 komentář:

 
TOPlist