pátek 9. dubna 2010

Babiččina zelňačka

Ingredience:
1 kg brambor, malá sklenka kysaného sterilovaného zelí, hrst sušených, 1/2 kg čerstvých nebo sklenička nakládaných hub, 250 ml šlehačky, 4-6 vajec, 2 cibule, 2 stroužky česneku, olej, ocet, hladká mouka, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, mletá sladká paprika, polévkové koření (Vitana Klasik nebo Maggi)

Postup přípravy: Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a přivedeme do varu. Potom přidáme pokrájené kysané zelí i s lákem a namočené nebo pokrájené čerstvé či nakládané houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké. Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a popř. 1 lžičkou mleté sladké papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom snížíme výkon sporáku, do polévky rozklepneme rovnoměrně vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, trochu pepře a popř. podle chuti 1 lžíci octa, sůl, a polévkové koření.
Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
TOPlist