pátek 9. dubna 2010

Jarní polévka se ztracenými vejci

Ingredience:
voda, kuřecí vývar, zeleninový bujón, zelenina např. mrkev, celer, petržel, kukuřice, hrášek, pórek, dětská krupička, vejce

Postup přípravy: Kuřecí vývar poředíme vodou podle potřeby. Přidáme zeleninový bujón, rozmícháme a přidáme zeleninu (používám zmrazenou), dovedeme k varu a chvíli vaříme, aby kukuřice s hráškem změkly. Po změknutí zeleniny přidáme vejce a to tak, že ihned po rozklepnutí vložíme rychle vejce do polévky, aby žloutek nevytekl z bílku, né vždy se to podaří, můžeme udělat i to, že vejce si předem vyklepneme do hrníčku a pak ho rychle vylejeme do polévky. Vajec se může dát kolik je libo, ale většinou tolik, kolik bude lidí u stolu. Vejce po chvilce opatrně v polévce zamícháme, ale opravdu opatrně, abychom je neporušily. Vaříme asi pět minut, pak přidáme na zahuštění dětskou krupičku, podle potřeby a opět pět minut vaříme. Můžeme ještě přidat jedno rozkvedlané vejce, aby polévka byla pěkně hustá. Nakonec nakrájíme na drobno pažitku a zamícháme do polévky.
Polévka je chutná i trochu ostřejší, buď můžeme použít pepř, nebo česnek. Správně by měl být žloutek ve vajíčku "na hniličku", ale já vajíčka ze zdravotních důvodů dovařuji "na tvrdo". Polévka má být hodně hustá, k večeři všem moc chutná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
TOPlist