pondělí 5. dubna 2010

Snadný velikonoční beránek


Ingredience

200 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
4 vejce
10 polévkových lžic oleje
10 polévkových lžic horké vody
1 lžička prášku do pečiva
vanilkový pudink
citrónová kůra
sůl
rozinky

Postup

V míse utřeme žloutky s cukrem. Za stálého míchání (šlehání) přilijeme olej a horkou vodu, dokud se nevytvoří hustá pěna.
Do pěny vmícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkem. Přidáme trochu nastrouhané citrónové kůry a podle chuti rozinek (pokud je těsto příliš husté, přilijeme ještě trochu horké vody). Z bílků ušleháme tuhý sníh (metly musí být čisté, ne mastné, nebo se nám sníh pořádně neušlehá), který zlehka vmícháme do těsta. Do bílků při šlehání přisypeme trochu soli.
Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy. V troubě nám těsto rochu nabude, takže forma by neměla být úplně plná. Pečeme přibližně 35 - 40 minut. Zda je beránek upečený, zjistíme tak, že vezmeme špejli a zapíchneme ji do těsta. Pokud je špejle po vyjmutí suchá a jsou na ni drobečky, je upečený. Pokud máme silikonovou formu, můžeme nechat beránka trochu vychladnout a poté vyklopit. U ostatních forem vyklápíme ihned.

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
TOPlist